Posted by: syorkestern | January 21, 2013

Valle Sacrado

In Pisac, looking further into the Sacred Valley

In Pisac, looking further into the Sacred Valley

Idag åt jag den bästa avocado jag någonsin ätit. Den var stor, gul i köttet, smakade smörkräm, hade inte den minsta antydan till svarta eller dåliga partier och kostade mig överkomliga 1 Sole (2,5kr) på marknaden. Avocadon mumsades precis på vårt nya rum i Ollantaytambo – eller kort Ollanta (Åljanta) – som byn kallas.
Efter lite funderande valde vi bort bussarna med de 2-siffriga restiderna och hoppade på ett flyg från Lima till Cusco. Det var två timmar försenat, men när vi väl kom ombord hade vi ovetande fått platser i Business class, så det var ju fint. Cusco är centrum i höglandsområdet där Inka-folket bodde och en relativt stor stad med kraftigt turistfokus. Vi hoppade raskt i en liten buss som tog oss på 1 timme över ett bergspass och ner i Valle Sacrado, dalen som följer Urubamba-floden, till den lilla byn Pisac. Här checkar vi in på ett trevligt Hospedaje (lite som hemma-hos-familjen hostel) där vi blir kvar i hela 6 dagar – tyvärr mest för att vi båda däckas av nån trökig influensa (vi har träffat svenskar igen, så vad kunde man vänta sig!?).
Vi lämnade Pisac runt lunch efter att ha besökt söndagsmarknaden. Filippas influensa har varit ihållande och dryg, så medan hon tog igen sig i rummet (fortfarande i Pisac alltså) begav jag mig ut på jakt efter lite souvenirer. Pisac är välkänt för sin hantverksmarknad, som är ganska enorm med tanke på byns mycket begränsade storlek. Just på söndagen var det fullt med traktens bergsbönder som sålde frukt, potatis, mat, chicha och annat gott. Mycket vackert allting, folk är verkligen som gjorda för att se fina ut på kort i Peru, små damer i Peru-hatt och inka-kjol som säljer Chochlo con Queso (majskolv med ost) etc, ni fattar. Jag fick fatt i så mycket textila souvenirer som ville passa i ryggsäcken så jag var nöjd, och som tur var även Filippa när jag sen redovisade. Även ett rejält glas frukt-Chicha fick jag mig.
Solen bränner ordentligt mitt på dagen, det känns som det inte finns nått ozonlager så här högt uppe. Vi är visserligen bara på 2800 meter här nere i dalen, men luften är sval och krispig som just bergsluft. På kvällar och nätter blir det riktigt kallt, och värma upp husen är inget man sysslar med. Alltså tre tjocka filter på sig ibland och man drar sig för att duscha i den ljumna duschen. Men att duscha mer sällan är vi ju vana vid sen seglandet…
Hela byn Ollantaytambo ligger i en gammal inkabosättning och har massor av ruiner kring sig på bergssidorna. Eftersom det är regnsäsong/lågsäsong är det inte så mycket turister, vilket är bra. Att det sen inte har regnat nästan alls och vi nu haft två dagar av strålande sol gör inte saken sämre. Ut och utforska imorrn!
Den 26:e flyger vi från Cusco till Lima igen på morgonen för att ansluta direkt till planet mot Panama. Vi får hoppas de håller sig till en måttlig försening då så vi inte missar vårt flyg. Fast huvudsaken är kanske att de flyger försiktigt, den där gamla filmen Alive utspelar sig väl här i krokarna.
//Martin
PS November Resebrev är strax uppladdat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: